Samfund

Danske Regioner og Nordisk Råd vil mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Regionerne vil reducere emballage fra produkter til sundhedsvæsenet fra stetoskoper til senge. Pressefoto

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa. Norden er allerede med. Mere bæredygtig emballage fra hospitalerne kan spare miljøet for bjerge af plastik. Det understøtter regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og europæiske målsætninger om cirkulær økonomi.

I foråret lancerede regionerne ”Nordiske Kriterier for mere Bæredygtig Emballage”, der skal få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder emballage i forbindelse med hospitalsudstyr til sundhedsvæsenet. Vi taler om alt fra skalpeller til stetoskoper og senge. Siden slutningen af 2021 har alle fem regioner benyttet kriterierne til indkøb af bl.a. stomiprodukter og skyllevæsker til en samlet kontraktsum, der nu har rundet 900 mio. kroner.

Region Nordjylland, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark er gået sammen med repræsentanter fra indkøbsorganisationer på sundhedsområdet i Sverige, Norge, Finland og Island. Disse nordiske lande er i opstartsfasen med at anvende kriterierne.

Kriterierne skal ud og arbejde for miljøet i Europa

Nu vil Danske Regioner og den danske delegation til Nordisk Råd sikre miljøkriteriernes videre færd ud i Europa. MedicoIndustrien bakker op om initiativet til at tage kontakt til hele det europæiske marked for at opnå større effekt for miljøet.

Senest har miljøminister Lea Wermelin og sundhedsminister Magnus Heunicke rost regionernes grønne emballagekriterier for deres potentiale og tilkendegivet, at de vil dele regionernes miljøkriterier i relevante internationale fora i regi af Nordisk Ministerråd og EU-Kommissionen og i relevante nationale fora som Forum for Bæredygtige Indkøb.

Danske Regioner: Miljøet vinder, når flere lande bruger mindre emballage

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger:

”Ved at stille krav i vores udbud, kan vi fremme bæredygtig emballage på hospitalerne. Tak til sundhedsminister Magnus Heunicke og miljøminister Lea Wermelin for at ville dele regionernes miljøkriterier med EU-kommissionen. Miljøet vinder, når flere lande bruger mindre emballage på hospitalerne. Norden er allerede med. På miljøets vegne er jeg utålmodig efter, at flere lande bruger regionernes grønne emballagekriterier.”

Den danske delegation til Nordisk Råd: Kriterierne er grydeklar til Europa

Formand for Delegationen til Nordisk Råd, Bertel Haarder, siger:

”Kriterierne er grydeklare til resten af Europa. Regionernes grønne emballagekriterier er et mønstereksempel på et visionært nordisk samarbejde, som kan gøre en forskel for vores træk på jordens ressourcer. Kriterierne er tiltrængte, da der er tale om ufattelige mængder emballageaffald fra vores hospitaler.”

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation er glade for, at medlemmer af regeringen nu engagerer sig i udbredelsen af regionernes grønne emballagekriterier overfor EU-Kommissionen. Anders Kühnau og Bertel Haarder opfordrer regeringen til at samle miljøministre i Norden om opgaven for miljøets skyld.

Kommentarer