Debat og politik

Politikerne jagter grøn energi mens vælgerne fryser

Af Kim Bjørnstrup, Liberal Alliance

Folketingskandidat, Nordsjællands Storkreds

Det er sørgeligt at høre den konstante trommen for vindmølle og sol energi, når disse energikilder til dato blot leverer 15% af Danmarks energi. Det skyldes måske, at lobby organisationen Green Energy (tidligere Dansk energi) til nu er lykkedes med at optræde i et hvert forum, der drejer sig om energi. Dette uanset de ikke er andet end en lobby organisation til støtte for deres medlemmers bud på fremtiden.

Hvorfor er det så vigtigt at bringe det frem? Jo det faktum, at vi de-facto forbød  kernekraft i Danmark med en Folketingsbeslutning i 1985, at vi har undladt at investere i back-up kraftværker til de vind- og sol- løse dage, og at vi i 2020 besluttede at udfase Nordsøens gas og olie, har udsat os for stor risiko for, at befolkningen og industrien ikke får leveret den nødvendige energi, eller kan betale deres energiregninger.

Hvis vi ligesom mange andre industrilande havde investeret i kernekraft, havde vi været de lykkelige ejere af et par af de 450 kernekraftværker, resten har n af verden bygget i mellemtiden. Så sent som i 2018 skrev tidskriftet Ingeniøren, at det var en meget farlig kurs ikke selv at have tilstrækkelig back-up. Vi kan ikke regne med, at udlandet bygger den for os skrev Ingeniøren. De fik ret. Vi ser nu, at de lande, som i gennemsnit forsyner os med halvdelen af vores el forbrug, forbeholder sig at prioritere deres egne borgere og virksomheder.

Den enøjede fokus på de forkerte energikilder og manglende omsorg for back-up inklusive gas og olie fra Nordsøen er med andre ord en Klimaskandale, der skal rådes bod på nu.

Politikerne må give hinanden hånd på:

At vi lægger maksimal pres på “spillerne” i Nordsøen så gasforsyningen kommer i gang igen.

At vi lukker op for en ny udbudsrunde til nye aktører, så de kan finde mere gas og olie.

At vi styrker vores back-up kraftværker, så de kan udfylde produktionshullerne fra vindmøller og sol.

At vi senest sommeren 2023 sløjfer klimaøen til 200 milliarder Kr. og bruger pengene til atomkraft. Det tager  7-8 år at bygge kernekraftværkerne. Så er vi CO2 klar 2030 som lovet.

Om ikke andet så for vores børns skyld.

 

 

Kommentarer