Regeringens ældrereform kritiseres fra flere sider
“Vi skal passe bedre på vores ældste”.
Sådan sagde Mette Frederiksen (S), under Socialdemokratiets kongres i Aalborg tilbage i 2017.
Her opremsede hun eksempler på at ældre lå for længe i sengen, og demente blev overladt til sig selv på landets plejehjem.
– Er det virkelig vores tak til dem, der har bygget Danmark? Jeg synes ikke, at vi kan være det bekendt, sagde Mette Frederiksen.
Siden er hun blevet statsminister først i en socialdemokratisk mindretalsregering og nu i flertalsregeringen sammen med Venstre og Moderaterne, og i sin nytårstale i år bebudede Mette Frederiksen, at en “vidtgående” reform i ældreplejen nu var på vej.
Den blev præsenteret på et indkaldt pressemøde tirsdag denne uge.
I overskriftsform handler den nye ældrereform om selvbestemmelse, tillid og lokal forankring, og regeringen lægger op til, at der afsættes én milliard kroner til reformen, som først skal være fuldt indfaset i 2027.
Udmøntningen vil blive fordelt via bloktilskuddet, hvilket betyder, at pengene ikke øremærkes ældreområdet. Det står dermed kommunerne frit at bruge pengene på skoler, daginstitutioner, veje og alt muligt andet.
Både udmøntning og tidsperspektivet får regeringen nu kritik for.
– De ældre når ikke at få fornøjelse af den reform, som regeringen påtænker. Vi har fået at vide af regeringen, at effekten tidligst kan komme om tre år, så der er en kæmpe stor generation af plejehjemsbeboere, som bliver sprunget over, siger Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, til TV 2.
– Det er hjerteløst og skuffende, og det synes jeg, at regeringen burde finde midler til at løse.
Også fra politisk kant anklages regeringen for at nøle på bekostning af de ældre.
Konservatives formand Søren Pape Poulsen udtaler:
– Der er ældre, der har brug for, at vi får sat værdighed og respekt på dagsordenen. Med den tid man gennemsnitligt bor på plejehjem, så kan man frygte, at det gør de ikke. Derfor må vi jo trykke på speederen, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.
Også i Dansk Folkeparti undrer partiformand Morten Messerschmidt sig over hastigheden.
– Man får en fornemmelse af, at regeringen ikke rigtig har forstået, hvor akutte problemerne i ældreplejen er. Vi oplever kommuner, der skærer voldsomt, også på den basale pleje og hjælp. Og så kommer regeringen med noget, der måske kan hjælpe om fire eller fem år. Det er uacceptabelt, uambitiøst og helt ude af trit med virkeligheden, siger Messerschmidt.
– I et interview med TV 2 afviser ældreminister Mette Kierkgaard (M) kritikken. Der skal også laves god ældrepleje i de år, der kommer til at gå, før ældrereformen er implementeret, lyder det.
Det har kommunerne allerede i dag rammerne til, siger hun.
– Jeg mener, at det er vigtigt, at vi får sikret en god ældrepleje. Vi hjælper bedst ved at fastholde kommunerne på ansvaret. Det er den ansvarsfordeling, vi har.
Kommentarer