Samfund

Elektrikere strømmer til ladestander-kurser

Efter at Dansk El-Forbund har sat fokus på klamphuggeri og farlig vejledning om elbil-ladestandere, melder elbranchen om fyldte AMU-kurser i ladestander-installation

Salget af elbiler har sat rekord i 2021, og det kan mærkes på efterspørgslen på elektrikere, der arbejder med installation af ladestandere til elbiler. For første gang har AMU-kurser i installation af ladestandere i 2021 været en del af efteruddannelseskataloget for elbranchen, og ifølge el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat, EVU, er der godt fyldt op med elektrikere på vinterens kurser. Flere skoler er allerede i gang med at udbyde næste års kurser.

Det skriver fagbladet Elektrikeren, som gennem en længere artikelserie har dokumenteret klamphuggeri og farlig vejledning fra forhandlere af elbil-ladestandere, som uden tøven har opfordret deres kunder til selv at foretage installationen. Men ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan opsætning af ladestandere aldrig blive ’gør-det-selv-arbejde’, da en sådan installation kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til kravene i Fællesregulativet, Installationsbekendtgørelsen og de underliggende installationsstandarder.

I Dansk El-Forbund (DEF) glæder næstformand Benny Yssing sig over, at elektrikerne i stor stil efteruddanner sig i opsætning af ladestandere.

– I DEF har vi haft stort fokus på, at installationen skal foretages af elektrikere og ikke af gør-det-selv-typer. Men så er det også vigtigt at sikre, at elektrikerne via efteruddannelse er helt klar til opgaven, siger næstformanden.

Problematikken med farlig rådgivning fra forhandlere af ladestandere, som blev beskrevet i fagbladet Elektrikeren, blev blandt andet taget op Folketingets Transportudvalg og førte til en styrket vejledning på området fra Sikkerhedsstyrelsen. 

Så sent som i foråret beskrev Elektrikeren, hvordan kundesupporten hos Bilka og Bauhaus opfordrede kunderne til selv at stå for installationen. Efterfølgende har de begge beklaget, rettet på hjemmesiderne og indskærpet over for medarbejderne, at installationen skal foretages af en autoriseret el-installatør.

Kommentarer