Samfund

Næsten 100.000 elever cyklede med i skoledyst landet over

Vinderne af Alle Børn Cykler 2023, 2. b fra Grønnemose Skole i Gladsaxe, sammen med med borgmester Trine Græse, direktør i Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag, samt ansatte på skolen bagved. Foto: Cyklistforbundet

Op mod 100.000 skoleelever dystede landet over i september om flest cykeldage i Cyklistforbundets årlige kampagne Alle Børn Cykler. En skoleklasse i Gladsaxe vandt hovedpræmien, men der var fine præmier til skoleklasser i hele landet.

Kampagnen sætter fokus på cykling i skolerne, men eleverne dyster også om en masse præmier, og hvert år vinder én klasse hovedpræmien.

I år er den heldige klasse altså 2. b fra Grønnemose Skole. De ihærdige og heldige elever fik en kæmpe overraskelse, da Cyklistforbundet og Gladsaxes borgmester, Trine Græse, fredag 6. oktober pludselig stod på skolen med et gavekort til en masse dejlige MBK-cykler sponseret af HF Christiansen. Jo flere dage, eleverne i en klasse cykler i den to uger lange kampagne, desto større er chancen for at vinde hovedpræmien. Men der er også masser af andre præmier til klasser over hele landet.

Og børnene cykler ikke bare. Som en del af kampagnen får mange af eleverne nemlig også deres cykel tjekket og repareret. Hele 31.315 cykler er i år blevet tjekket og kontrolleret for lys og reflekser.

Cyklistforbundets direktør, Kenneth Øhrberg Krag siger om årets ABC:

– Det var skønt at kunne gøre så mange piger og drenge rigtig glade, og jeg håber og tror, de får stor glæde af cyklerne. Vi plejer at sige, at cyklen er frihed på to hjul, og det gælder ikke mindst for børn, som bliver uafhængige af deres forældres transport, når de selv cykler, siger han.

Formålet med Alle Børn Cykler er at give børn gode oplevelser med at cykle og inspirere dem til at tage cyklen med sig som hverdagens transportmiddel videre i livet. Baggrunden er desværre, at færre og færre børn cykler.

– Det er en meget uheldig udvikling, som vi meget gerne skal have vendt, og Alle Børn Cykler får flere børn op på cyklen, så de oplever, hvor dejligt, det er at cykle, og den frihed, det giver dem, siger Kenneth Øhrberg Krag.

For mange børn er inaktive

Alle Børn Cykler er gratis for klasserne at deltage i, fordi Novo Nordisk Danmark støtter kampagnen.

– I Novo Nordisk Danmark er vi rigtig glade for at være en del af Alle Børn Cykler alliancen. Vi har et stort fokus på forebyggelse, og som en vidensbaseret virksomhed i Danmark, så er det logisk at støtte cyklismen. Bevægelse er godt for både krop og sjæl, og fysisk aktive børn er både sundere og gladere. Alt for mange børn er inaktive, og det er en udfordring for vores samfund – og for vores sundhedsvæsen. Sammen kan, og skal, vi løse nogle af de udfordringer, som gør at færre børn cykler. Det sunde valg skal være det lette valg, og vi skal derfor fjerne de barrierer der er for at forældre vælger cyklen på deres børns vegne, og fremhæve flere rollemodeller som inspiration, siger Jeppe Theisen, landechef for Novo Nordisk Danmark.

Flere og flere cykler med

Med kampagnen går det derimod den rigtige vej. ABC-kampagnen nyder nemlig stigende popularitet hos skolerne. Der deltog i år 97.949 elever, det er 5464 flere tilmeldte end sidste år. Der var tilmeldt 4678 klasser fra i alt 746 skoler.

Lærerne får adgang til undervisningsmaterialer, der med cyklen og cykling i centrum kan inddrages i den faglige undervisning i dansk, matematik, biologi og andre fag.

Kommentarer