Samfund

Skoler får nye ambitiøse digitale værktøjer til at lære børn om klassisk musik

Foto: Det Kongelige Teater.

Det er både leg og de helt store følelser, der kommer i spil i det nye digitale undervisningsforløb, som udgives på læringsforlaget Alinea. Materialet er udviklet af Det Kongelige Teater, Levende Musik i Skolen og Smag for Klassisk samt 12 orkestre.

Når børnene sammen med deres lærer tager ud på en digital rejse med klassisk musik, så vil de skulle bruge både interaktive elementer, videoklip og lydfortællinger til at forstå musikken og gennemføre forløbene. Eleverne inviteres til at bruge deres sanser, være kreative med alt fra kridt til papkasser og opleve, hvad der sker, når musik og billedkunst flyder sammen. Der gives desuden inspiration til, hvordan man kan lave liveoplevelser i øjenhøjde med børnene sammen med orkestre i hele landet.

Kasper Holten Teaterchef, Det Kongelige Teater udtaler:

”Musik forbinder mennesker – og musik giver os et sprog for vores følelser, for de ting det ellers kan være svært at udtrykke sig om eller forstå i andre. Alle mennesker har musik i deres liv, men for få vokser op med chancen for måske at stifte bekendtskab med, hvordan den klassiske musik kan berige deres liv, men på Det Kongelige Teater er vi meget optaget af at løfte opgaven med at introducere flere forskellige børn til kunsten.

 Med dette ambitiøse undervisningsmateriale til landets skoleklasser har vi sat fokus på den klassiske musik i en form, der er udviklet til at engagere og motivere eleverne til at lade sig rive med af musikken og blive klogere på, hvorfor den klassiske musik påvirker os som den gør.

At alt dette foregår i et nært samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Levende Musik i skolen, landsdelsorkestrene, landsdelsensemblerne, DR Symfoniorkester og Danmarks Underholdningsorkester er en stor glæde. Sammen kan vi bidrage til at lærere og elever får øje på den klassiske musik, og måske får lyst til at opleve den live, et sted i landet.”

Undervisningsforløbet sætter bredt fokus på, hvad begrebet klassisk musik dækker over. Hvor stammer det fra, hvordan har det udviklet sig, og hvordan kan vi forstå forskellige komponister ud fra deres egen tid og udtrykke os ved at medfortolke klassisk musik i dag? Desuden laves der kobling til billedkunsten.

Dorthe Paulli, Udviklingsdirektør Det Kongelige Teater udtaler:

”Med udgivelsen undervisningsmaterialet hos Alinea om klassisk musik ønsker vi at lærere og elever i hele landet har en enkelt og let adgang til sjov og inspirerede viden om klassiskmusik. Orkestre i hele landet har bidraget til materialet og det giver på alle måder mening, at vi er sammen om at dele ansvaret for at elever kan møde den klassiske musiks mange facetter som en naturlig del af deres skolegang”

I forbindelse med brugen af undervisningsmaterialet vil der være inspiration til, hvordan skoleklasser kan møde sublim klassisk live musik lokalt. 

I samarbejdet deltager de fem landsdelsorkestre, de fire landsdelsensembler samt DR Symfoniorkesteret, Danmarks Underholdningsorkester og Det Kongelige Kapel. 

Undervisningsmaterialet består af 2 separate forløb:

  • En rejse i klassisk musik i 5 moduler
  • Skru op! Skab løs: En rejse i klassisk musik og billedkunst i 5 moduler

Materialet understøtter almindelig musikundervisning for mellemtrinnet.

Undervisningsmaterialet kan tilgås via Alinea

Links til materialet: 

Billedkunst

Musik

Kommentarer